Body Building Nedir

Fazla kas geliştirmek istememekle beraber, fiziksel kondisyonunu arttırmak ve hafif atletik bir vücut, özellikle yağsız bir karına sahip olmak isteyen erkek ve kadınlar da body building yapabilir.



Başlığı görür görmez “Vücut geliştirme tabii ki” dediğinizi duyar gibiyim. Evet, kısmen de olsa haklısınız. Çünkü “Vücut Geliştirme” “Body Building”in anlamlarından birisidir. Ama yalnızca bir tanesi…

Bu terim yıllardır, kasıtlı ya da farkında olmaksızın diğer anlam ve amaçlarından saptırılmış ya da belki de üzerinde fazla düşünülmemiştir.


İşin kasıt kısmını bir başka yazıya bırakarak ifade ettiği diğer anlam ve amaçlarını irdelemeye başlayalım.

Bunun için de internetten ya da herhangi bir İngilizce – Türkçe sözlükten kelimelerin karşılıklarına bir bakalım.

“Body” kelimesi tartışmasız vücut anlamındadır. Ama “building”i sadece geliştirme anlamında değil, inşa etmek, kurmak ve oluşturmak anlamında da kullanıldığını görürüz. Hatta birçok sözlükte “inşa etmek”, “building”in başlıca karşılığı olarak belirtilmektedir.

Buradan hareketle, zihinlerde body building terimine yüklenen anlamı değiştirebilir, belki de kemikleşmiş ön yargıları ortadan kaldırabiliriz.

Çünkü “inşa etmek” bağlamında düşünecek olursak body building sporunu yapan herkesin farklı bir amacının olabileceğini görebiliriz.

Başka bir deyişle, antrenman yapan herkes kendi idealindeki gibi bir vücut “inşa etmek, oluşturmak” istemektedir.


Örneklemek gerekirse, kalça ve basen bölgesindeki hafif yağlanma ve gevşemelerden kurtulmak, deforme olan bacak içini ve göğüslerini sıkılaştırmak, düşmeye başlamış kalçasını yukarıya çekmek ve sırtındaki hafif kamburu düzeltmek isteyen bir kadın da body building yaparak kendi amacına uygun bir vücut ”inşa “edebilmektedir.

Fazla kas geliştirmek istememekle beraber, fiziksel kondisyonunu arttırmak ve hafif atletik bir vücut, özellikle yağsız bir karına sahip olmak isteyen bir erkek de body building yapmaktadır.


İşin görsel kısmı bir yana, kemik erimesinden, bel fıtığı ve menisküsten şikayetçi kişilerde tedavi amaçlı ağırlık çalışmaları önerilir. Hatta benim ve bu sporda uzman olan kişilerin bildiği gibi, travma/kaza sonrası rehabilitasyon döneminde kullanılan fizik tedavi aletlerinin hemen hepsi aslında body buiding ekipmanlarıdır.

Body building çalışmaları, geniş çerçevede bütün bu amaçları bünyesinde toplayan bir spordur.

Son yıllarda memnuniyetle görülüyor ki, ağırlık egzersizleriyle yapılan çalışmaları fazlasıyla önemseyen başta Mehmet Öz olmak üzere birçok doktor, sağlıklı olmak için yalnızca yürüyüşün yetmediğini ifade ediyorlar.

Bu doktorlar elbette size vücut geliştirmenizi ve kaslarınızı büyütmenizi değil, ağırlık ve direnç egzersizleri ile kemik ve kas sağlığınızı korumanızı ve dolaşımınızı düzenlemeniz için ağırlık kaldırmanızı tavsiye ediyorlar.

Söz konusu ağırlıklar, yıllardır body building sporu ekipmanları olarak bilinen, makinelere bağlı olan ağırlıklar, dumbell’lar ve benzerleridir. Dolayısıyla body building aletlerinin sadece kasları ileri seviyede geliştirmek amaçlı kullanılmadığı açıkça ortadadır.

Aletli çalışmalar yapmakta olan kişilerden sadece küçük bir kısmı vücut geliştirmeyi hedefler.

Herhangi bir mimar büyük hantal bir alışveriş merkezi inşa edebilmekteyken, başka bir mimar ise zarif sanat eserileri, katedraller yapabilmektedir. Bu ayrım, mimarın bilgi ve donanımına bağlıdır, yeter ki siz doğru mimarı bulun.